Ajutoare guvernamentale post #covid-19

29/05/2020by Bara Felix0
CoverCFBara.png
Conform comunicatului de presa al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale din 29.05.2020:
-Angajatii intorsi din #somaj tehnic, vor beneficia pentru o perioada de 3 luni, de 41.5 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41.5 % din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. Pentru a beneficia de această măsură, angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca ale salariatilor pana la 31 decembrie 2020, cu exceptia lucratorilor sezonieri si a situatiei in care incetarea contractului individual de munca intervine din motive neimputabile angajatorului. Mai mult, masura se aplica numai in cazul persoanelor care au avut o durata a suspendarii a contractului individual de munca de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta.
-Incepand cu 1 iunie 2020, pentru angajarile inregistrate pana la data de 31 decembrie 2020 a persoanelor in varsta de peste 50 ani, care au fost concediati in perioada starii de urgenta, angajatorii vor primi o #subventie de 50% din salariul angajatului lunar, dar nu mai mult de 2500 lei, pentru o perioada de 12 luni, conditia fiind de a pastra raportul de munca pentru inca 12 luni. Valoarea si conditiile subventiei sunt valabile atat pentru angajarea de tineri intre 16 si 29 de ani, inregistrati ca someri in evidenta #AJOFM cat si pentru cetateni romani reveniti in tara dupa pierderea locurilor de munca din strainatate.
-Angajatorii care inceteaza raporturile de munca ale salariatilor, anterior perioadelor pentru care sunt obligati sa le mentina, vor restitui agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, in totalitate, sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *